<< VISSZA A KRISTÁLY HANGTÁLAKHOZ

KRISTÁLY HANGTÁLAK ÉS KRISTÁLY HANGVILLÁK

A kristályok világa az élettelen anyag költészete. A természet a legegyszerűbb, lépten-nyomon előforduló vegyületekből olyan pompázatos anyagokat alkot, melyek szépsége és tulajdonságai lenyűgözik az embert.

A kristály hangtálak alapanyaga
A kristály hangtálak alapanyaga a földkéregben előforduló leggyakoribb ásvány. Pontos alapanyag-összetétele és a gyártási technológia az üzleti titkok körébe tartozik. hiszen nagy szellemi és anyagi tőke-szükséglete van a jó minőségű kristály hangtál előállításának.
Az általunk forgalmazott hangtálak a legnagyobb tisztaságú alapanyagból készülnek. A gyártó hangterapeuta partnereink kérésére az alapanyag összetételét is a rendelkezésünkre bocsátotta. Eszerint a kristály hangtálak alapanyaga a következő fő elemeket tartalmazza: Al, Ca、Cr, Cu, Fe, K, Li, Mg, Na, Ni, Ti

A kristály hangtálak felületén néha kisebb egyenetlenségeket lehet találni, melyeknem tökéletlenségek, és egyáltalán nem befolyásolják a hangzás minőségét. Falvastagságuk is falmagasságuk is változhat azonos átmérőn belül.

Gyártási technológia
A Czochralski módszer szerint gyártott kristály hangtálak fejlett gyártástechnológiát igényelnek. A hangtálak fala két rétegből áll. A belső réteg áttetsző kristályüveg, a külső réteg kissé opálios kristály. Az alapanyagot 1450-4000 Celsius fokra hevítik fel, és lassan, egyenletesen hűtik le. Meghatározott hőfoknál a két réteg összekapcsolódik, ám a külső anyagréteg kristályos anyagszerkezete, a kristályos rácsszerkezet megmarad. Többek között ennek köszönhető, hogy terápiás célra is használhatjuk a kristály hangtálakat.

Kristály hangtálak méretezése


A fémből készült tibeti hangtálakat elsősorban a súlyuk, másodsorban az átmérőjük szerint határozzuk meg.
A kristály hangtálakat azonban csak az átmérőjük szerint azonosítjuk.

A kristály hangtálak átmérőjét a függőleges falak külső pontjától mérjük.
A kristály hangtál magasságát a hangtál legalsó pontjától a felső peremig mérjük.
A hangtál falának vastagságát a fal középső szakaszánál mérjük.

 


A kristály hangtálak hangolhatóságáról
Hangterapeuták gyakran tudni szeretnék, lehet-e utólagosan hangolni a kristály hangtálakat, valamint mennyire őrzik meg a hangtálak az alaphangjukat.
Kristály hangtálakat utólag nem lehet hangolni. Egész élettartamuk alatt azon a frekvencián rezegnek, mely elkészülte után mérhető. Hangjuk szépsége változatlan marad, a gyakori igénybevétel hatására sem változik.
Azt azonban tudjuk, hogy hőmérsékleti ingadozások hatására a hang átmenetileg néhány Hz eltérést mutathat a szokásos szobahőmérsékleten mért hanghoz képest. Magasabb hőmérséklet hatására például magasabb, alacsony hőmérséklet hatására mélyebb lesz a hang. Ezeket az eltéréseket csak műszerrel lehet mérni, füllel szinte lehetetlen érzékelni.
A tapasztalat (és a mérések) azt mutatják, hogy további rezgésbeli változások is előfordulhatnak: esetenként a hangtálat használó saját rezgésének is lehet befolyása a hangtálak hangjára. Tudományos szemlélettel kétkedve fogadható e tapasztalat igazsága, ám a keleti hagyományok ismeretében már nem is annyira elképzelhetetlen.


Szines kristály hangtálak

A kristály hangtálak szines rokonai kuriózumnak számítanak a hangterápia világában. Nemcsak azért, mert nem kaphatók tetszőleges mennyiségben és ennek következtében kevés helyen vásárolhatók meg, hanem a kialakításuk, az alapanyaguk és a hangzásuk miatt is. A szines kristály hangtálak ultrakönnyűek. Kézben tartva szinte nem is érzeni a súlyukat.

Gyönyörű színeiket - zöld, piros, lila - nem mesterséges vegyi szinezőknek köszönhetik, hanem a porrá őrölt drágakő minőségű ásványoknak, melyeket hozzákevernek az alapanyagukhoz. Így a szinezésre használt drágakövek fizikai és szimbolikus jellemzőivel gazdagodnak a hangtálak.

A szines kristály hangtálak szépségüknél, hangzásuknál, ritkaságuknál fogva szinte ékszerei egy hangterapeuta rendelőjének.


Csakrákhoz rendelt kristály hangtálak rezgési tartományai

A keleti hagyományok szerint minden egyes energiaközpontnak más és más az alapvető rezgési tartománya. A nyugai zenei skála szerinti hangokat rendeljük az egyes csakrákhoz. Például a gyökércsakrához a C hang kapcsolódik. Ez azonban egy hozzávetőleges frekvenciatartományt jelent, -tól -ig határokkal. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az embereknek saját biolólógiai és energetikai egyéniségük van. Így gyakran megesik, hogy - a példánál maradva - valaki gyökércsakrájának más frekvenciájú hangtál "esik jól", mint amit a szakirodalom említ.
A hindu hagyomány szerinti csakrahangolás nem a nyugati zenei skála hangsorát követi.


Alaphangok és kísérő hangok
Kristály hangtálaknak egy meghatározott alaphangjuk van. Ez lehet bármely egész vagy fél hang. Az alaphangot kísérő hangok, a felső harmonikusok is hallhatóvá tehetők.


Hangzás időtartama
A kristály hangtálak hangjának hallhatósága függ a hangmagasságtól, a hangtál méretétől és a megszólaltatás módjától. A magasabb hangok a fül számára hamarabb elvesznek, mint a mély hangok. A nagyobb méretű hangtálak hangja általában tovább hallható. Erősebb ütéssel rezgésbe hozott hangtál hangja hosszabb ideig hallható.


Hangterápiában milyen eszközöket alkalmazhatunk kristály hangtálak megszólaltatásához?
Hangterápiában a kristály hangtálak megszólaltatásához főként teljes hosszában - általában fehér bőrrel - fedett dörzsfákat használunk. Mivel dörzsölés közben a bőrről leváló anyagrészecskék a hangtál külső pereméhez tapadnak, így esztétikailag nem zavaró, ha fehér színű dörzsfát használunk. Nagy átmérőjű hangtálhoz nagy átmérőjű dörzsfát, kisebb tálhoz vékonyabb dörzsfát veszünk.

Gumifejű ütők használatával is jó hanghatásokat érhetünk el. Ez esetben azonban - mint a neve is mutatja - csak ütéses eljárással hozhatjuk rezgésbe a kristály hangtálat. Dörzsölni csak bőrrel fedett dörzsfával tudjuk.


Kristály hangtálak formavilága

Hangterápiában alkalmazott kristály hangtálak egyik típusa tál formájú, másik típusa nyeles. A klasszikus tál formájú kristály hangtálat alátétre helyezve szólaltatjuk meg. Mivel az alja kissé ívelt - a fentiekben már említett kristály hangtálak méretezésénél látható kép szerinti mértékben - így egy gumi vagy textil alátét használata a fixációt szolgálja.

A kristály hangtálak másik típusa, a nyeles hangtálak kifejezetten terápiás célra készülnek. E hangtálak alján található egy fogó, mely a kristály hangvilla nyeléhez hasonlatos. Nyeles hangtálat használva a hangterapeuta nagy szabadságot élvezhet, ugyanis a rezgésbe hozott kristály hangtálat a térben szabadon mozgathatja. Így lehetősége van arra is, hogy az egyébként nehezen kezelhető pontokat is meg tudja közelíteni. A könnyű mozgathatóság miatt az auramező kezeléséhez is kiválóan használható.

A nyeles hangtálak általában áttetsző anyagból készülnek: alapanyaguk kristályüveg. További jellemzőjük, hogy vékonyabb a faluk, mint a hagyományos opálos kristály hangtálaknak. Ennek következtében egyrészt könnyűek, másrészt a hangjuk éteri, áttetsző, szárnyaló - szavakkal nehezen leírható.


A kristály hangtál dörzsöléses (körözéses) megszólaltatásáról
Ha a kristály hangtálakat dörzsöléses (körözéses) technikával szólaltatjuk meg, vegyük figyelembe, hogy olyan erős rezonanciák is kialakulhatnak, melyek az anyagot extrém körülmények között akár szét is repeszthetik. A jelenség fizikai háttere az egymást erősítő öngerjesztő hullámok kialakulása, amelyek legyőzhetik az anyag belső szilárdságát.


TERÁPIÁS KRISTÁLY HANGVILLÁK

A kristály hangvillák alapanyaga azonos az áttetsző kristályüveg hangtálakéval, használatuk célja pedig a fémből készült hangvillákéval egyezik. Alapanyaguknak köszönhetően azonban óvatosan kell velük bánni, igen kényesek az ütésre. Ám a hangjuk és hatásuk kárpótol mindenért, hiszen egyetlen ütéssel rezgésbe hozva szinte az egész auramező "átdolgozható" velük.

A kristály hangvillák szárai és nyele nem üregesek hanem tömör anyagból készünekl, így a rezgő tömeg jelentős - összehasonlítva a fém hangvillákéval. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően hangjuk hosszan hallható. Egyetlen ütés után 3-4 percig hallható a hangjuk füllel, de ezt követően a test még további percekig érzékelni tudja a hallásküszöb alatti rezgéseket.

Hangterápiában e tulajdonság azzal az előnnyel jár, hogy a terapeuta 3-4 percig háborítatlanul tudja mozgatni a hangvillát a kliens auratestében, valamint fizikai testének tetszőleges pontjainál. A kristály hangvillák különböző hangokra hangoltak, így számos hangterápiás kezelésben használhatók. A kristály hangvillás eljárások jól kombinálhatók tibeti hangtálas és gongos kezelésekkel is.
A terápiás kristály hangvillák gumi ütő alkalmazásával hozhatók rezgésbe.


HEGYIKRISTÁLY A GYÓGYÍTÁSBAN

Elődeink igen korán rábukkantak a drágakövekre, kristályokra, így a gyógyításban, rítusokban betöltött szerepükre számos utalást találhatunk szent iratokban és tudományos leírásokban. A Bibliában (Mózes II. Könyve, Újszövetség Jelenések Könyve) éppúgy találunk utalást a drágakövekre vonatkozóan, mint az ókori írók műveiben (pl. Theophrasztosz, Plinius) Széles körű alkalmazásuk nemcsak szépségüknek, de tulajdonságaiknak is köszönhető volt.

A hegyikristályok felhasználása is igen ősi és sokoldalú. A gyógyításban és rítusokban betöltött szerepük jól ismert, az egyik legősibb gyógyító kőnek mondható. Az emberek tökéletesnek, tisztának tartották, mely képes a szeretet érzetének felerősítésére is. Egyensúlyhozó hatásának következtében a lelki élet problémáinak kezeléséhez éppúgy használták, mint a fizikai test betegségeinek kezelésére.

Misztikus értelemben a hegyikristály az ember lelkét és értelmét szimbolizálja, mágikus harmóniát, erőt, egyensúlyt termtő kő. Ma a modern terapeuták is szivesen alkalmazzák gyógytáshoz, a tudatállapot megváltoztatásához, a spirituális és fizikai lét egyesítéséhez, az önbizalom, önismeret erősítéséhez.

A hegyikristály ugyan elsődlegesen a koronacsakrához tartozik, ám emellett minden más csakrához ishozzárendelhető. Így az ismert tibeti hangtálas, kristály hangtálas, terápiás hangvillás, gongos hangterápiás eljárásokhoz is alkalmazható, felerősítve ezzel a kezelések hatását. A hangterápautának nincs más teendője, mint a kliens kezébe adni a hegyikristályt, aki a kezelés teljes időtartama alatt a kezében tartja azt. Fekvő testhelyzetben a test tetszőleges pontjára rá lehet ráhelyezni.

A dorje jelentése: gyémánt jogar, mennykő. Mint rituális tárgy, a férfi princípiumot, az együttérzést, az örömöt képviseli. A hegyikristály dorje kézi megmunkálással készült, a kristály lelőhelye a Himalája. A hegyikristály dorje azért használható jól hangterápiában, mert energiája kölcsönhatásba kerül a fémek energiájával, így fokozva egymás erejét.

A hagyomány úgy tartja, hogy a tibeti hangtálas, gongos kezeléseknél a hegyikristály dorjet jobb kézben tartsuk. A bennünket körülvevő, bizonyos értelemben zavart energiamező miatt azonban a hangterápiás kezelések időtartama alatt javasolt felváltva, vagyis jobb és bal kézben tartani a hegyikristályt.


AMIT MÉG ÉRDEMES TUDNI

Hangterápiában és otthon használt hangtálak is megkívánják néha a tisztítást. A kristály hangtálakat anyagukban éppen úgy tisztíthatjuk, mint egyéb üvegtárgyainkat. Langyos vízzel elmoshatjuk, majd textilre, papírra leborítva lecsöpögtetjük és hagyjuk megszáradni. Energetikai tisztításuk hasonló, mint a tibeti hangtálaké: néha kitesszük a napra, vagy kemény ütővel szaporán körbeütögetjük.

A kristály hangtálak hungarocel hordozó dobozát érdemes megtartani, mert szálításnál megóvja a hangszert a rázkódásoktól, ütődésektől.

Ha harmonizáló kristály hangtál sorozatokat állítunk össze, tetszőlegesen bármely hangtól elindulhatunk felfelé. Hogy a harmonizáló kristály hangtál sorozat építésénél melyik lesz a kezdő hang, az egyebek mellett a használat céljától és tetszésünktől függ.
Csakraegyesítéshez használt kristály hangtál szettek összeállításánál arra ügyeljünk, hogy az alsó csakráktól felfelé haladva a hangtálak hangjának frekvenciája is emelkedjen.

<<Vissza a kristály hangtálakhoz

Gyakori kérdések menüpontban további olvasnivaló található >>

Az információk felhasználásával és az eszközök használatával kapcsolatos megjegyzés:

A weboldalon megjelenő valamennyi információ tájékoztatásul szolgál, s nem feltétlenül azonos az egzakt tényeken alapuló orvostudomány konzekvenciáival. Legjobb tudásunk és szándékunk alapján adjuk közre az oldalon szereplő szövegeket továbbgondolás és az érdeklődés felkeltése céljából, ugyanakkor semmiféle felelősséget nem vállalunk az információk esetleges hiányosságai, pontatlanságai és elírások miatt. Az oldalainkon feltüntetett valamennyi információ felhasználása az olvasó saját felelősségére történhet, az oldalon leírtak alkalmazásából fakadó esetleges közvetlen vagy közvetett károkért semmiféle felelősséget nem vállalunk.

Kulcsszavak: kristály hangtál, kristály terápiás hangvilla, kristály dorje, hegyikristály, gyógyító pálca, csakrapálca, hangterápia